Helsingin kaupungin liikennelaitoksen yhtiöittämiselle aikalisä

KANNANOTTO
4.5.2021

Vapun jälkimainingeissa me Helsingin vasemmistonuorissa otamme kantaa Helsingin kaupungin liikennelaitoksen (HKL) yhtiöittämiseen, ja haluamme osoittaa tukemme ja solidaarisuutemme HKL:n työntekijöiden kamppailuun yhtiöittämistä vastaan. 

Kuluvalla valtuustokaudella halutaan nopeuttaa HKL:n yhtiöittämistä. Tarkoituksena on saada Helsingin, Vantaan ja Espoon raideliikennettä hallinnoiva yhtiö. Espoo perääntyi pikaisesti hankkeesta ja Vantaallakin päätetään raiteiden rakentamisesta vasta 2023. Helsinki siis lähtisi tässä nyt pikajuoksua perustamaan yhtiötä ilman kumppaneita, ilman varsinaista syytä yhtiön muodostamiseen. Miksi kaupungin toimiva julkinen palvelu halutaan saada pilkottua osiin ja heittää markkinavoimien armoille? 

HKL:n työntekijät ovat huolissaan siitä, että yhtiöittäminen asettaa heidät pandemian keskellä haavoittuvaan asemaan. Työntekijät ovatkin keränneet adressia, jossa toteavat, että yksi HKL:lää houkutteleva syy pikaiseen yhtiöittämiseen on sen tarjoama mahdollisuus vaihtaa työehtosopimus huonompaan. Ja tämähän toki työnantajalle kävisi, sillä tuolla peliliikkeellä se keräisi itselleen muhkeat palkkasäästöt.

Helsingin Vasemmistonuoret tukee HKL:n työntekijöitä, ja kritisoi yhtiöittämistä. Helsingin kaupungin pitää nyt ottaa tässä aikalisä, tehdä päätöksensä huolella, ja niin että päätös ei ole haitallinen työntekijöille.

Lisätietoja: 
Maiju Salminen
Hallituksen jäsen
maijusalminen1995 (at) hotmail.com