Pride-marssi on turvattava äärioikeistolta!

26.6.2017
KANNANOTTO
 
Suomi Ensin -liike suunnittelee mielenosoitusta lauantaina 1.7. järjestettävää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen Helsinki Pride -marssia vastaan. Liikkeen aktiivin Marco De Witin Facebook-julkaisun mukaan heillä on nyt hyvä tilaisuus iskeä marssia vastaan. Helsingin Vasemmistonuoret vaatii Helsingin poliisia estämään Suomi Ensin -liikkeen mielenosoituksen. 

Tänään poliisi ilmoitti määränneensä Suomi Ensin -leirin purettavaksi turvallisuussyistä. Suomi Ensin -liikkeen aktiivit ovat toistuvasti häirinneet Rautatientorin Oikeus elää -mielenosoitusta ja heitä epäillään useista ohikulkijoiden pahoinpitelyistä ja mm. käsiaseella uhkailusta. Miten poliisi aikoo estää lauantain mielenosoituksen muuttumisen väkivaltaiseksi?

Norjassa Fredrikstadin poliisi arvioi aiemmin kesäkuussa turvallisuustilannetta ja kielsi Norjan Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen mielenosoituksen, jota oltiin järjestämässä Fredrikstadin Pridea vastaan 29.6. Perustellessaan mielenosoituksen kieltämistä Fredrikstadin poliisi painotti että on heidän tehtävänsä turvata mielenosoittajien vapaus ilmaista mielipidettään.

"Poliisin tulee kieltää Suomi Ensin -liikkeen mielenosoitus. Vastamielenosoittajat pyrkivät hiljentämään Pride-kulkueen, koska he eivät halua lasten kuulevan seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuudesta. Mielenosoitus uhkaa Pride-kulkueen turvallisuutta ja sotii demokraattisen ja vapaan yhteiskunnan periaatteita vastaan.",  toteaa Helsingin Vasemmistonuorten puheenjohtaja Kaisa Liljanto.

Helsingin Vasemmistonuoret haluaa muistuttaa että Helsinki Pridea vastaan on isketty väkivaltaisesti aikaisemminkin. Helsinki Pridea vastaan tehtiin kesällä 2010 isku, jossa käytettiin savupommeja, kyynelkaasua ja pippurikaasua. Iskussa vahingoittui 88 ihmistä, joista nuorin oli 1-vuotias. Iskusta tuomituilla on yhteyksiä natsijärjestö Pohjoismaiseen Vastarintaliikkeeseen.

"Sen sijaan, että poliisi tulee kiillottamaan julkisuuskuvaansa Pride-marssille, sen pitää huolehtia siitä, etteivät Suomi Ensin -aktiivit häiritse marssia.”, Kaisa Liljanto huomauttaa. 

 

Yhteystiedot:
Kaisa Liljanto
Puheenjohtaja, Helsingin Vasemmistonuoret
0400 652 141

Linkit:
https://www.hbl.fi/artikel/suomi-ensin-planerar-demonstration-mot-helsinki-pride-paraden/
http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005268671.html?share=f74ed657715b19ea97923b24b4596708 
https://www.nrk.no/ostfold/politiet-forbyr-nazister-a-demonstrere-i-fredrikstad-29.-juli-1.13562121 
https://yle.fi/uutiset/3-5351823